Opis: GINKO LIST (Ginko biloba) Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primjerci ove biljke žive i do tisuću godina. Njeno lišće i sjeme već se vijekovima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Ginko ima snažno antioksidativno dejstvo, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, izmedu ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porijekla, i to: bilobalid i ginko glide A, B i C, lignine te eterična ulja i taninsku kiselinu.. Za lijek se koristi list. Ginko Biloba olakšava tegobe kod astme, alergija, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti. U krvnim žilama djeluje antiagregacijski,odnosno spriječava trombozu. Regulira povišeni kao i sniženi krvni tlak. Preporučuje se za liječenje problema s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Obzirom da i općenito utiče na cirkulaciju, korištenje ginka smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak od upale vena. Ginko poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, anksiolitički i koristan je za osobe koje pate od migrene. Pri prekoračenju preporučene doze ili uslijed dugotrajnog uzimanja preparata od ginka, kao sporedni učinci mogu se javiti anksioznost, nesanica, mučnina, proljev i dermatitis.Općenito, danas liječnici savjetuju oprez pri korištenju ginko lista, tj. ne preporučaju neumjereno ispijanje ovog čaja. Preporučljivo je piti 2 šalice dnevno najviše mjesec dana, a onda praviti pauze od najmanje mjesec dana. Pacijenti koji imaju probleme za trombozom, također moraju pažljivo pristupiti ispijanju ginko čaja, a prije toga se savjetovati sa liječnikom. Način pripreme: 2 žličice čaja staviti u 2 dcl prokuhane vode, pa pustiti da odstoji poklopljeno15-20 minuta.