Dobro došli na web trgovinu Bio trgovina Herceg. Molimo Vas da se

Vaša košarica :
0 proizvoda ukupno : 0,00 kn / 0€
Vaša košarica je prazna!
Proizvod
Nazovite nas!

Broj telefona: 01/3750 806

 

Radno vrijeme i ostale informacije

DJETELINA GORKA 100 G

20,00 kn
With shipment DOSTAVA - GLS OTOCI for 80,00 kn

Availability: In stock

2.65€
Količina:

Miris i okus: biljka je gotovo bez mirisa, a okus je vrlo gorak.

Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj.

Stanište: biljka raste na trajno močvarnom i tresetnom zemljištu uz obale potoka, rijeka i jezera te uz izvore i na močvarnim livadama. Isušivanjem i melioracijom močvarnih zemljišta sve više se smanjuju nalazišta te biljke u slobodnoj prirodi.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se listovi (Folia Trifolii fibrini) od svibnja do lipnja. Rijetko su kod koje ljekovite biljke uobičajeni tako brojni farmakološki nazivi kao Folia Trifolii amari, Folia Trifolii palustris, Folia Trifolii aquatici, Folia Trifolii antiscorbutici, Folia Menyanthidis i dr. Sušenje droge treba provesti brzo na jako prozračnom mjestu, a čuvanje usitnjene droge najbolje je u tamnim staklenim posudama.

Ljekovite i djelotvorne tvari: utvrđena je glikozidna gorka tvar meniantin, nadalje masno ulje, holin, holesterin, mangan, te mravlja, octena i maslačna kiselina.

Ljekovito djelovanje: grčica je vrlo cijenjena kao sredstvo protiv groznice, a primjenjuje se s uspjehom i protiv migrene. Nadalje djeluje kao gorko sredstvo koje pobuđuje apetit i pospješuje probavu, a isto tako ima povoljan utjecaj na bolesti jetre i žuči, te na slabokrvnost i bljedoću.

Priprema čaja protiv groznice: 1 čajna žlica droge za 1 šalicu čajnog oparka, pije se u gutljajima i bez šećera do 2 šalice dnevno.

Čaj za crijeva, želudac, žuč i jetru: najbolje je piti čajnu mješavinu grčice s jednakim dijelovima kadulje (br. 132) ili kičice (br. 43) ili pelina (br. 23), pripremljenu u obliku oparka, 2 do 3 šalice dnevno bez šećera. Za pospješenje apetita pije se 1 šalica čaja, nezaslađeno, najmanje pola sata prije glavnog jela. U takozvanim gorkim tinkturama (Tinctura amara) najčešće je sadržana grčica.

Primjena u pučkoj medicini: grčica ima u pučkoj medicini vrlo široku primjenu. Uz već navedena ljekovita djelovanja primjenjuje se nadalje kod začepljenja (tvrda stolica), nadimanja, pokvarenog želuca, kod žutice, vodene bolesti, staračke slabosti, kod svih vrsta katara, a osobito kod suhog kašlja, i to iznutra kao sredstvo za čišćenje krvi, a izvana u obliku obloga kod kožnih osipa, lišajeva, ekcema i slično. Grčica u pučkoj medicini nije samo lijek koji čisti krv, nego i lijek koji umnožava i poboljšava krv, a hvaljena je kao naročito djelotvorna kod početnog razaranja krvnih tjelešaca. Konačno, neka bude još navedena primjena grčice u pučkoj medicini kod neuralgije trodjelnog ličnog živca (nervus trigeminus) kao i kod pretjeranog straha od bolesti (hipohondrija).

Primjena u liječenju životinja: seljaci daju čaj od grčice domaćim životinjama kod želučanih i crijevnih smetnji, a bolesna ga stoka rado uzima.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Cookie postavke mogu se kontrolirati u vašem pregledniku. Nastavkom pregleda ovih web stranica slažete se sa korištenjem kolačića. Više možete pročitati ovdje. More details…