Opis: (Myrtilli fructus) Iako je plod borovnice vrlo osjetljiv nakon branja, lako podložan kvarenju, pravilnom preradom i pravovremenim skladištenjem dobivamo super voće bogato antioksidansima. Kada se jednom konzervira ili preradi sušenjem odnosno smrzavanjem, antioksidansi u njoj iznenađujuće se zadržavaju i ne gube vrijedna svojstva. To je vrlo praktično primjenjivo svojstvo koje omogućuje dodavanje borovnice u hranu i korištenje za proizvodnju prehrambenih proizvoda, čijim procesuiranjem neće izgubiti svojstva antioksidativnih sastojaka. 100g jestivog ploda sastav: Minerali Vitamini Kalcij - 6 mg Željezo - 0,17 mg Magnezij - 5 mg Fosfor - 10 mg Kalij - 89 mg Natrij - 6 mg Cink - 0,11 mg Bakar - 0,06 mg Mangan - 0.28 mg Selen - 0.6 mcg Vitamin C - 13 mg Tijamin - 0,048 mg Riboflavin - 0,05 mg Nijacin - 0,36 mg Pantotenska kiselina - 0,09 mg Vitamin B6 - 0,036 mg Folat - 6,4 mcg Vitamin A - 100 IU Ljekovito djelovanje Borovnica je poznata od davnina kao ljekovita biljka, a za različite ljekovite svrhe se koristi gotovo cijela biljka, ne samo plod. Danas se u fitoterapijske svrhe najviše koriste ekstrakti borovnice koji sadrže veće koncentracije antioksidansa. Borovnica se kao pomoć preporučuje kod: - kod loše cirkulacije nogu (cirkulatorne insuficijencije nogu) i varikoznih vena - zaštite kapilara, osobito očiju, te nakupljanja krvnih pločica i stvaranja ugrušaka i ateroskleroze - kod dijabetičkog stopala Poznato je djelovanje borovnice na vid, tako su britanski piloti RAF-a uzimali borovnicu prije noćnih letova u II. svjetskom ratu. Sušeni plodovi su dobar lijek protiv dijareje, a plod i list također ključni su sastojak u čajnim mješavinama koje se u narodnoj medicini koriste za snižavanje šećera kod dijabetesa. Borovnica se preporučuje i za čišćenje mokraćnog trakta, zahvaljujući blagom diuretičkom i antiseptičkom djelovanju. Ukratko...Borovnica se preporuča: kod graničnih vrijednosti šećera u krvi i kao dopunska terapija povišenog šećera u krvi, Način pripreme: 1-2 žličice ploda preliti s 2 dcl kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti.