Kakao maslac je dobiven hladnim prešanjem kakao zrna. Ima delikatan miris i okus čokolade.
Često se koristi kao sastojak u prirodnim proizvodima za njegu kože (sapuni, losioni, kreme) i za izradu čokolade, kolača itd.
Na sobnoj temperaturi kakao maslac je krutnina. Otapa se na temperaturi oko 34-38 stupnjeva. Njegova specifična kristalna struktura je idealna za pripremu čokolade. Teško se kvari i ima najstabilniju strukturu.
Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.
Po svojem sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Nadalje, kakao je izvrstan izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza.
Osim što je hranjiva namirnica, kakao se primjenjuje u proizvodima za njegu kože. Pomaže kod strija, ožiljaka i mrlja te daje koži vlažnost i mekoću. Nanesen na kožu, štiti ju od vanjskih utjecaja.
Primjenjuje se i u masaži - pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa.